Dovolená je časové období spojené s odpočinkem, relaxem, pohodou, výlety, velkých plánů, ale i s jídlem takovým. Většina z vás upustí od svých předsudků, vůči mastnému, sladkému a kalorickému jídlu a na dovolené se do něho pustí bez přemýšlení. Tak to má být! Na dovolené se může všechno! A také vařit si, neboli přinést jídlo vlastní.
Vařit si vlastní stravu můžete, jestli zvážíte několika požadavků:
– dovoz vlastních surovin (ty, vám přes hranice dovolí přenést jen málo kdo)
– zaobstarat si „dvouplotýnku“ (nebo jiný vařič)
– ubytovat se v zařízení s vlastní kuchyní
VOLBA POTRAVIN MUSÍ BÝT ROZUMNÁ
Jestli plánujte dovolenou v našich končinách, můžete si na ni zabalit potraviny, jaké jenom chcete. Dívejte se, ale na převoz potravin z hlediska praktičnosti. Pokud jdete na dovolenou v létě, tahat sebou potraviny z ledničky není perspektivní. Můžete je, ale převážet pomocí autochladničky, v které vydrží potraviny v potřebné teplotě. Jestli si chcete užít dovolené v zimě, potraviny z lednice, nebo mrazáku, přemístíte bez problémů.
OBAVY Z CIZÍHO JÍDLA
Je naprosto pochopitelné, že většina z vás má strach z neprozkoumaných exotických jídel. Jelikož náš organismus není zvyklý na veškeré suroviny a chutě obsažené v zahraničních jídlech, nemůžete dopředu předvídat, jak na jejich pokrmy zareagujete. Dalším důvodem, proč zřejmě nebudete mít potřebu se stravovat na dovolené, je vámi nevyhovující výběr jídla. Obzvláště u moře se může stát, že narazíte na destinaci, které bude zavalená jenom ryby, mořskými plody a živočichy. Pokud dopředu víte, že takové jídlo nepozřete, nemá cenu to lámat přes koleno. Uvařte si sami.
JE VAŘENÍ NA DOVOLENÉ ZTRÁTA ČASU?
Lepší otázka zní „Je vaření doma, ztráta času?“. Pokud odpovídáte ne, proč by měla být na dovolené? Najíst se přece musíte a priorita dobře se najíst, je základem spokojené a užívané dovolené. Není nic špatného na tom, vzít si svůj vařič a uvařit si jídlo, které máte rádi, jste na něho zvyklí a budete se po něm cítit dobře. Co vám vaření na dovolené ještě přinese?
· ČAS– období, které strávíte čekáním v restauracích (v dovolenkovém období neskutečně přeplněných) můžete přece využít, mnohem lépe!
· PENÍZE– ano, vlastním způsobem vaření, ušetříte na dovolené peníze, které můžete obětovat na lepší zážitky a cestování
· NEZNALOST– to, co vám naservírují někde v kuchyni, vám nedá žádnou jistotu v tom, co vlastně jíte. Když si uvaříte sami, budete nejlépe vědět, že jíte opravdu dobře!